Bagage
Back to Blogs
Blog Img

De reis van je bagage

Je gaat op vakantie. Je komt aan op Schiphol, checkt je bagage in, gaat door de douane, eet wat terwijl je wacht totdat je het vliegtuig in mag, en na de landing pak je je bagage van de band en kan je vakantie pas echt beginnen! Maar welke reis legt jouw bagage in de tussentijd af?

Bij het inchecken van je koffer wordt er een label aan je koffer bevestigd. Op dit label staat een streepjescode en alle belangrijke informatie van je vluchtnummer, de bestemming van je vlucht en de vluchtdatum, maar dit label bevat ook een chip, waardoor de koffer de hele route kan worden gemonitord. Vervolgens worden de koffers op een transportband geplaatst en naar het bagage-afhandelingssysteem gestuurd.

Het bagage-afhandelingssysteem is een complex netwerk van transportbanden, sorteerders en scanners. Het systeem herkent de barcode op de koffer en zorgt ervoor dat deze op de juiste transportband terechtkomt. Als je koffer op de transportband terecht is gekomen, gaat je koffer door een scan. Dit is hetzelfde als dat je handbagage door een scanner gaat om te kijken of er geen verboden items in je koffer zitten. Als dit allemaal in orde is, dan wordt je koffer naar het vliegtuig gebracht. Dit wordt gedaan met speciale laadkarren.

Soms komt je koffer eerst terecht in een buffer. Dit is een opslagruimte voor de koffers die bijvoorbeeld te vroeg zijn ingecheckt dus die nog niet door kunnen naar het vliegtuig. Het kan ook dat je koffer daar terecht komt omdat je vlucht bijvoorbeeld vertraging heeft. Op deze manier is er automatisch genoeg ruimte in het systeem voor koffers die wel zo snel mogelijk door moeten naar het vliegtuig.

Ondanks dat Schiphol een moderne luchthaven is en er veel is geautomatiseerd, wordt een gedeelte van de koffers verwerken nog steeds gedaan door mensen. Soms raakt je koffer weleens kwijt, of blijft het vasthaken aan een wieltje. Daarvoor zijn bagagemedewerkers, die er voor zorgen dat de koffer bijvoorbeeld toch nog goed terecht komt. Daarnaast moet het besturen van de bagagekarren en het laden en lossen van de bagage naar het vliegtuig gedaan worden.

Wanneer je op je bestemming aankomen, begint de reis van je koffer opnieuw. De koffers worden weer uit het vliegtuig gehaald en op de bagagekar gelegd. Vervolgens rijden de karren weer naar de bagagekelder, waar ze precies weten naar welke van de 16 bagagecarrousels ze moeten rijden, zodat jouw koffer uitkomt bij de bagageband waar jij op hem wacht. Nu kan je vakantie pas echt beginnen!

Ben je na het lezen van dit blog enthousiast geworden over de baan van bagage medewerker? Kijk dan hier voor de vacature als bagage medewerker!